Archivo del abril de 2015

ASAJA ha treballat perquè els nous contractes de la llet entre ramader i indústria siguin obligatoris com a mínim d’un any

El sector lleter d’ASAJA ha treballat perquè, per primera vegada, els contractes de la llet entre els ramaders i la indústria siguin obligatoris com a mínim d’un any. A més, segons aquests contractes fixats pel Ministeri d’Agricultura, si el ramader vol deixar una indústria determinada ha d’avisar amb dos mesos d’antelació a l’administració de la seva decisió.

ASAJA ha realitzat aquesta valoració a la sortida de la reunió convocada per la interprofessional del sector lleter INLAC i el Departament d’Agricultura per parlar dels nous contractes amb les indústries làcties.

La presidenta de l’organització agrària, Rosa Pruna, ha manifestat que “penso que s’ha fet una bona feina ja que un temps enrere hi havia moltes indústries que volien deixar els ramaders amb contractes de tres mesos, i ara això no serà possible”.

En canvi, com a negatiu afirma que “veiem que la distribució que fa un joc dolent de vendes a pèrdues sempre queda fora de complir amb obligacions”. Tot i això, “hi ha Comunitats Autònomes que han multat aquesta pràctica de la gran distribució, però Catalunya ni les han multat, ni ha fet res per evitar-ho”.

Per al president de la Sectorial de la llet d’ASAJA, Josep Ribas, la nova normativa “és coixa, ja que, per exemple, una cadena de distribució alemanya està portant llet de Portugal a 0,29 cèntims, es a dir per sota preu de cost, i qui regula això, doncs ningú. Un per l’altre ningú fa res al respecte, i el que sempre rep és el ramader”.

Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 30 d’abril de 2015

L’Ajuntament de Mollet i ASAJA promocionen el comerç de productes km 0

ASAJA 1Josep Monràs, alcalde de la ciutat i Rosa Pruna, presidenta de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) signen un conveni per dinamitzar els productes de proximitat (km0) a Mollet del Vallès. A l’acte de signatura han participat l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs, la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna i el regidor de Mercats i 2n tinent d’alcalde, Joan Daví.

El conveni concreta dues línies de mandat recollides en el Pla Estratègic 2025, d’una banda, de fomentar els hàbits de vida saludable, en tots els seus aspectes, però en particular en el de l’alimentació. D’altra banda, aprofitant la particularitat de Mollet de disposar d’una àrea agrícola com és l’Espai Rural de Gallecs, el projecte vol impulsar el creixement econòmic en el territori de manera sostenible. En aquest sentit, ja fa temps que a Mollet es treballa amb el producte local, amb denominació Gallecs i segell de producción ecològica i en facilitar la tasca dels petits productors de la zona.

Josep Monràs ha apuntat que aquest conveni “estableix un compromís de proximitat i de qualitat” pel que fa a l’alimentació i al territori. També és, ha dit, un “element important de promoció econòmica i d’ocupació per a noves generacions de joves agricultors que veuen que el seu treball té repercussió en el territori”. Ha afegit que, per al ciutadà es bo que “que arribin els enciams de casa nostra en lloc dels de 1.000 km”.

Parades instal·lades els dimarts al matí

El regidor de Mercats, Joan Daví ha destacat la voluntat de posar “els productes de l’hort de Gallecs a l’abast del ciutadà” amb “parades al voltant de l’església i al carrer Sant Oleguer, on hi havia hagut antigament la Plaça Mercadal”. Les parades s’instal·laran tots els dimarts al matí. Els dissabtes primers de mes, també al matí, les parades es posaran a la plaça Can Borrell. A més, aquests productors també estaran presents a la Fira Gourmet que tindrà lloc l’últim cap de setmana del mes de maig.

Els tipus de productes seran de producció ecològica i tradicional. Per àrees, hi haurà producció de verdures i llegums de Gallecs, de Lliçà de Vall i altres municipis del Vallès Oriental, i d’Osona, productes làctis i embotits per la seva experiència i especialització.

Etiqueta amb la denominació Km-0

L’acord amb l’Ajuntament es concreta amb la introducció d’una etiqueta amb la denominació Km0, fet al costat de casa. Una iniciativa promoguda per ASAJA que treballa per la millora del medi ambient i per desenvolupar un model de negoci en el sector alimentari basat en el producte de proximitat, natural i tradicional. Aquest etiquetatge certificarà que es tracta d’un producte de proximitat; amb control sanitari i mediambiental; produït, envasat i embalat amb reducció de deixalles inorgàniques i distribuït mitjançant un sistema tradicional. Així mateix, garantirà un tracte directe amb el productor i el foment d’estils de consum responsable i de pervivència de les tradicions culinàries.

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha felicitat l’Ajuntament per fer que aquest projecte sigui una realitat i per la mostra de “sensibilitat per potenciar el producte local en un món molt global”. Ha destacat també que el de Mollet del Vallès ha estat el segon ajuntament, després del de Granollers, a signar aquest tipus de convenis, que properament es farà amb el de Vic. ASAJA també té un conveni de col·laboració amb la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) pel qual els petits comerços de les ciutats poden contactar directament amb els productors a través de les Associacions de Comerciants.

Mollet, 29 d’abril de 2015

ASAJA critica les condicions de preus i el límit de producció imposat per les indústries lleteres amb el final de les quotes

El sector lleter d’ASAJA ha criticat les condicions que les indústries lleteres estan imposant als ramaders catalans, coincidint amb el final de les quotes el 31 de març, als quals els estan baixant els preus que els paguen per la llet per la pressió de la gran distribució i, a més, els limiten la producció un 10% de la que feien fins ara.

L’organització agrària ha recordat que durant 30 anys les quotes lleteres han estat com un “corsé” imposat i pagat pels propis ramaders. Per a ser més competitius els ramaders han hagut de comprar quota durant tots aquests anys,  havent-se carregat de crèdits i endeutat el seu patrimoni.

Demanen més defensa del sector lleter

Per aquest motiu ASAJA demana a les administracions estatal i catalana que vetllin “per un sector que sempre ha fet els deures, i que la indústria no segueixi fent de les seves, amb total impunitat i ofegant al ramader”.

Tots aquests temes van sortir a la sectorial de la llet d’ahir on no hi va ser present cap representant de la indústria.

ASAJA ha tornat ha posar sobre la taula dues de les seves reivindicacions. Una és que hi hagi una assegurança amb un fons mutual per quan el preu de la llet estigui per sota del preu dels costos de producció. Aquest fons el té Castella i Lleó, però utilitzant diners del PDR, mentre que per Catalunya l’organització agrària vol que “sigui com als Estats Units, que ho cobren mitjançant una taxa per la llet que entra de fora”.

L’altra demanda és que la multa de 88 milions que Competència ha imposat a les indústries lleteres retorni al sector “que és a qui li corresponen, tot i que també es pot destinar al fons mutual esmentat anteriorment”.

ASAJA espera que aquestes mesures serveixin per a que no es perdin més explotacions a Catalunya, que hi hagi un vertader teixit productiu i que “es pugui produir el 100% de la llet que es consumeix aquí, quan ara s’estava al 50% per culpa de les limitacions que teníem de la quota lletera”.

Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 1 d’abril de 2015