Archivo del abril de 2016

Els sectors ramaders d’ASAJA veuen amb “inquietud” les negociacions del TTIP per la feblesa d’Europa enfront dels Estats Units

DSCN7159Els sectors ramaders d’ASAJA a Catalunya han mostrat la seva “inquietud” en les negociacions del Tractat Transatlàntic pel Comerç i la Inversió (TTIP) per la “feblesa i escassa unitat” d’Europa enfront dels Estats Units. Així, han indicat que “mentre els Estats Units fan bandera del seu motor econòmic, que  és l’agricultura i la ramaderia, Europa ha abocat als seus 500 milions de consumidors a que vegin l’entrada de productes OGM, farines de carn o fitosanitaris que estan prohibits a la Unió Europea”.

ASAJA, que ha assistit a la taula rodona “La lletra petita del TTIP”, realitzada en el marc de la Fira Alimentària a Barcelona, ha recordat que fa un any van entrar a la Comissió Europea un document signat per diferents organitzacions agràries europees en el que es demanava l’exclusió dels sectors ramaders europeus d’aquestes negociacions del TTIP.

Aquesta petició es va fer perquè “en matèria de seguretat alimentària molts productes dels Estats Units no compleixen les estrictes normes comunitàries”.

El moderador de la taula rodona, Tomás García Azcárate “ens ha dit que no podem obligar als Estats Units a complir les nostres normes donat que som nosaltres els que ho volem, ells no. Tampoc podem exigir ser exclosos ja que no està permès excloure de les negociacions sectors importants, com és el cas de la ramaderia”.

La preocupació d’ASAJA és que si amb la Política Agrària Comuna (PAC) “hem perdut a Catalunya 60.000 explotacions, 6.000 de les quals lleteres, que ens quedarà després del TTIP, tenint en compte que a Europa es poden perdre uns 400.000 llocs de treball solament en el sector ramader”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 26 d’abril de 2016

ASAJA aconsegueix que la varietat mongeta del ganxet sigui de la terra i dels productors que la conreen, i que no estigui en mans d’una DOP

DSCN4226ASAJA ha mostrat la seva satisfacció, després de més de 4 anys de lluita, per haver aconseguit que s’hagi reconegut que la varietat mongeta del ganxet “és de la terra i dels productors que la cultiven, i que no estigui en mans solament d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP)”.

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha assenyalat que “una DOP és del territori i no d’una varietat concreta com passava ara, i per aquest motiu la DOP mongeta del ganxet anava en contra de les normatives europees que hi ha al respecte”.

El passat 15 de gener ASAJA va enviar una carta al ministeri d’Agricultura per exposar la situació irregular d’aquesta DOP, i dies més tard “ens va donar la raó”, ha indicat Pruna. Per afegir que “tot i això esperaven la resposta de Brussel·les i aquesta ens ha tornat a donar la raó”.

La Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament  Rural de la Comissió Europea ha contestat que segons l’article 42 del reglament UE 1951/2012 “ en cas que el nom de la varietat vegetal estigui disponible per a la seva utilització en el mercat, tots els productors poden utilitzar-la sense condició de producció o comercialització anterior al registre, incloent-hi els establerts a la zona geogràfica de la DOP o IGP”.

Així mateix, la Comissió Europea indica que el nom de la varietat pot ser utilitzat per tots els operadors (productors, comercialitzadors, etc..) “amb independència del seu lloc de producció, dins o fora de la zona geogràfica de la DOP o IGP”.

Rosa Pruna ha reiterat que “no es tractava de que ens donessin la raó o no, sinó d’aplicar la legalitat vigent, i donar a l’agricultor el que és seu”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 8 d’ abril de 2016

La selecció del gra de la palla. Eleccions agràries a Catalunya

Aquest article és en resposta al del periodista, Josep Ureta, publicat a El Periódico de Catalunya, després dels resultats de les eleccions agràries del dia 28 de febrer.

Com molt bé diu el Sr. Ureta, es va anar amb presses per convocar aquests comicis, i es van publicar decrets ‘express’ per poder celebrar eleccions agràries sense cambres agràries, sense publicitat i que passessin ben desapercebudes. Creiem que hi havia una sola finalitat, fer-nos fora a ASAJA, que no tinguéssim representativitat.

Sinó, per què s’ha passat del 10% dels vots necessaris a les darreres eleccions de fa cinc anys (llavors a cambres agràries) per ser reconeguts com a organització agrària a un 15%, que és el que és demana en les eleccions a nivell estatal, mentre que a nivell autonòmic és un 10%? Però el que no sap el Sr. Ureta, ni la majoria dels ciutadans, és que tot aquest enrenou s’ha degut a que la Unió de Pagesos (UP) va voler tenir representativitat a nivell estatal, formant part de la Unión de Uniones, però el ministeri d’Agricultura els hi va demanar un 15% dels vots, amb la pega que solament van treure un 8%.

Gran enrabiada

La gran enrabiada que va tenir el sindicat agrari l’hem pagat ASAJA; així a pocs dies de les eleccions agràries catalanes, els seus dirigents ens van comentar que nosaltres prendríem de la nostra pròpia medicina. Aquesta és la seva medicina, demanar un 15% a Catalunya com si ja fóssim un Estat quan s’ha perdut la meitat dels cens de votants els darrers vint anys.

ASAJA és l’organització més gran a nivell estatal i amb una important presència al comitè professional agrari a Brussel·les, on UP no pot estar al no tenir representació a l’Estat; a Catalunya, des del 2002 que vam presentar-nos a les eleccions, llavors a cambres agràries, ens hem arrelat amb rigor i una feina ben feta, sense demagògia, ni padrins polítics; Sr. Ureta, ASAJA representa a Catalunya a tots els sectors productius, sense haver de dependre de cap color polític. Això no ho poden dir tots. Per exemple, els diferents governs convergents l’hi han donat tot i més a la Unió de Pagesos, i sinó reflexionem quines organitzacions agràries tenen tres fundacions, tenen convenis amb totes les conselleries per rebre ajuts més els de les Diputacions; així sí que es pot tenir una xarxa d’oficines per tot Catalunya.

A nivell d’Estat i d’altres autonomies no es paga per vots, reben un ajut anual i per a tots igual, mentre que a Catalunya si es paga pels vots. Aquest és un altre greuge que vam patir i perdre més de 300 vots de societats, persones físiques que no van poder votar; la raó és que els van treure del cens de SATS, societats i cooperatives familiars sense informació prèvia, van quedar fora, quan sempre havien votat. Sr. Ureta no solament els propietaris podien votar, sinó tothom que estes donat d’alta a la Seguretat Social d’autònoms o agraris, fossin o no masovers o propietaris. Malauradament, el 28 de febrer molts votants d’ASAJA es van trobar que no van poder votar, perquè els havien tret del cens. L’obligació de l’Administració era informar als 26.000 electors que anessin a revisar el cens, i això no es va fer en el cas de les SATS i les societats.

Exigencia innecesària

En canvi, si que ens van enviar cartes per a que anéssim a votar a les eleccions agràries; això no calia, les organitzacions ja ho vam fer. Com molt bé diu Sr. Ureta, demanar el 15% és una exigència innecessària per ser representatius i ara quedar fora quan som l’organització agrària més representativa a tot l’Estat. Te raó, els fèiem nosa, fa cinc anys vam treure a UP quatre vocals a les eleccions a cambres. A més, hem estat capdavanters en diferents sectors quan aquests ho han necessitat com la llet, la carn, la ramaderia de muntanya, la fruita dolça, i en promoure els petits empresaris emprenedors per transformar i comercialitzar la venda directa en botigues on line km-0, etc…, tot això sense demagògies.

Des d’ASAJA seguirem treballant com sempre hem fet. Amb tots els impediments i entrebancs hem tret un 13,30% a les eleccions agràries, i no el 8% d’Unió de Pagesos a nivell estatal. Segons el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, la ministra els ha d’acceptar a Madrid, ja que són la força més votada a Catalunya; doncs aquí, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ja sap que nosaltres, ASAJA, som la força mes votada a l’Estat.

Rosa Pruna Esteve, presidenta d’ASAJA

 

Barcelona, 1 d’abril de 2016