Archivo del julio de 2016

La collita de cereal a Catalunya ha experimentat enguany un increment del 32% respecte al 2015, mentre que els preus han baixat un 35%

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha presentat avui en roda de premsa les dades de la collita d’enguany, que ha estat bona en el conjunt de Catalunya, amb un increment del 32%, de mitjana, respecte a l’any passat. Pruna ha manifestat que “aquest 2016 res feia preveure aquesta bona collita, amb una sequera fortíssima durant tot l’hivern i bona part de la primavera. Les pluges van arribar en el moment més oportú, a l’abril–maig, però els fongs també”.Foto 1 roda de premsa

A l’hora de la sega els rendiments han variat i son més irregulars en el blat degut als atacs de fongs, és per això que en algunes comarques el gra ha sortit migrat i la producció ha baixat; en aquest cas, els rendiments han estat entre els 2.000 kg/ha i els 4.000 kg/ha. En canvi, en l’ordi els rendiments han estat molt bons, entre els 6.000 kg/ha i els 9.000 kg/ha, tot un rècord, obtenint un increment del 38% respecte a 2015, mentre que en el blat ha pujat un 24,5% en relació a l’any passat.

A nivell de l’Estat espanyol s’han collit al voltant dels 21 milions de tones, tot i que els fongs i la sequera han fet minvar la collita.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), el rendiment ha baixat un 3,5% a causa de les pluges abundants i els fongs, amb un total de 310 milions de tones.

A nivell mundial, la cosa ha estat diferent, amb molt bones collites; per exemple, ha estat la segona millor de la seva història tant als Estats Units, com a Ucraïna i Rússia, amb unes xifres rècord.

 

SECTOR RAMADER

 

PREU JUL 2016 JUL 2015 JUL 2014 JUL 2013 JUL 2012 JUL 2011
Kg carn vacu

3.77

3.67

3.89

4.06

3.63

3.46

Kg carn porc

1.81

1.72

1.46

1.48

1.81

1.73

Kg carn oví

7.20

8.20

6.65

8.35

6.05

6.75

Kg carn conill

1.72

1.40

1.14

2.05

1.80

1.90

Pollastre groc

1.31

1.38

1.90

1.32

1.24

1.29

 

Hem de dir que la bona collita de cereals pal·liarà la baixada de preus d’aquests, un 35% respecte el 2015. Per al ramader ja li va bé que hi hagi preus baixos per compensar els preus de la carn, especialment del vaquí de carn i l’oví, a més del  sector lleter.

En aquests moments, encara estem pagant el veto rus i ningú no es preocupa de les explotacions que estan malvivint com és el cas del sector lleter; es treuen les quotes de producció, es perden diners, i els ramaders creuen que podran produir més i, tot és al revés, produir menys, a preus més baixos i les centrals lleteres deixen de recollir la llet a alguns ramaders, doncs ja tenen la que sobra de la UE a preu de saldo. Mentrestant, Catalunya produeix la meitat de la llet que necessita, és deficitària. Després de 30 anys de l’entrada al Mercat Comú, cap administració fa res i deixen morir al sector que sempre ha fet el que li han manat.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 27 de juliol de 2016

El sector lleter d’ASAJA a Catalunya es mostra ‘crític’ amb el nou paquet d’ajuts aprovat per la Comissió Europea

 El sector lleter d’ASAJA a Catalunya ha assenyalat que el que podia ser una bona notícia, un paquet de 500 milions d’euros en ajuts aprovat per la Comissió Europea per pal·liar la crisi dels mercats, especialment el lacti, “no ho és, ja que part dels ajuts són per incentivar la reducció de la producció de llet”.DSCN5951 

Per això, l’organització agrària s’ha mostrat “crítica” amb aquesta mesura de la Comissió, que qualifica com “una contradicció en el cas de l’Estat espanyol, on es destinarà una partida de 14,6 milions per reduir el volum de litres quan som deficitaris en llet”. Al respecte ha indicat que “si hem de reduir la producció per cobrar els ajuts, de que viurem els ramaders”.

El sector lleter d’ASAJA a Catalunya ha manifestat que, en canvi, als països excedentaris com Alemanya, Regne Unit, França i Holanda “els diners els serviran per obrir nous mercats i treure’s excedents, entre altres, cap a Espanya”.

ASAJA, que fa unes setmanes havia reclamat a la Unió Europea (UE) que no abandonés al sector lleter com ho estava fent, creu que enlloc d’aquest paquet d’ajuts la Comissió Europea “hauria de vetllar per a que no es vengui la llet per sota preu de cost com està passant ara i no proposar que es redueixi la producció perquè al final això portarà al tancament de més explotacions, i a Catalunya el sector ja està al límit i molt desanimat”.

Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, ​​20 de juliol de 2016

Europa, un Club esquerdat, ara que fa just tres dècades que hi vam ingressar

Just aquest any del Brexit celebrem la nostra entrada a la Unió Europea (UE) fa tres dècades, llavors Mercat Comú, plens d’il·lusions i esperança; vam entrar a la modernitat, a les ganes de ser més europeus, però vet aquí que el balanç no ha estat l’esperat. Els primers anys van donar molt de si, especialment a l’Estat espanyol amb els fons de cohesió. Catalunya no tenia aquests fons perquè érem contribuents nets. En canvi, si teníem tots els altres fons estructurals com el  FEOGA, la PAC, el FEDER que van servir per millorar estructures (recerca, desenvolupament, ensenyament, medi ambient, energia, etc.).

El sector agrari junt amb el tèxtil va ser el més perjudicat, les negociacions no van estar a l’alçada i avui 30 anys després, patim les conseqüències d’una Europa que es va construir el 1957 amb uns objectius que fa temps que s’han perdut. D’aquí el desencís de molts ciutadans tant del nord com del sud; el motiu, una Europa dels lobbys i la banca, no de les persones sinó de números i d’intercanvis comercials.

Amb el Brexit al Regne Unit s’ha obert la caixa dels trons, i les esquerdes a aquesta Unió Europea dels nostres somnis, especialment els meus d’aquell 27 de juny de 1986 quan vaig arribar a Brussel·les per assistir a la meva primera reunió al COPA com a delegada i poder comprovar les mancances tant jurídiques com socials, o de formació; tot va ser obrir els ulls a una altra realitat.

Poc a poc aquesta il·lusió es va anar desinflant, com al 1992 amb la primera reforma de la PAC; l’excusa era que teníem excedents de producció i havíem de reduir cereals, llet mantega i carn. Amb aquesta reforma es va penalitzar la sembra de cereal, la producció de llet i la de carn. Però, un any després va passar tot el contrari, no teníem ni cereal, ni carn, ni llet; doncs es pagava per l’abandonament lleter, no hi havia vedells petits, i pagaven per deixar la terra en guaret, es a dir sense sembrar. Aquest desgavell era pel tractat del lliure comerç i la Ronda d’Uruguai; sacrificar el sector primari per beneficiar als lobbys i altres intercanvis. El Comissari McSharry, en acabar les negociacions, se’n va anar d’assessor del president Bush i va sacrificar l’agricultura europea.

Així, reforma a reforma carregant-se els sectors, amb un darrer cas, el veto rus; és molt lloable sancionar el govern rus, però la sanció ha recaigut sobre el sector primari, com ara el lleter, el porcí, el vacu de carn i les fruites i verdures.

Europa exporta molts productes a Rússia que no són agrícoles; i com que continuen les sancions, seguim tancant explotacions de llet a Catalunya, ja que de les 6.500 que teníem, ara solament en queden 600 i encara volen que en pleguin més; això ningú no ho pot entendre, i menys el ramader, ja que som deficitaris en llet i la indústria la porta de fora i més barata, deixant de comprar la d’aquí.

Algú pot entendre aquesta política de la UE? On vas Europa? la del tractat de Roma de 1957 s’ha perdut, ara és un joc de cadires (o de trons) que s’allunya de les persones. Tot es compra i tot es ven com la immigració.

Fa 30 anys de la nostra entrada al Mercat Comú. D’aquests, vaig estar-ne 16 en el comitè professional agrari COPA de Brussel·les, que va ser una experiència personal molt bona, però una gran decepció com a professional del sector agrari.

Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA i ex-presidenta de les agricultores europees dins el Comitè Professional Agrari (COPA)

 

Barcelona, 12 de juliol de 2016

El sector ramader de muntanya d’ASAJA mostra la seva decepció per que FGC tiri endavant amb la subhasta de les pastures del Roc Blanc

El sector ramader d’ASAJA ha mostrat la seva decepció i malestar perquè tot i les demandes realitzades per una tretzena de ramaders, l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) hagi decidit dur a terme el proper dilluns 4 de juliol la subhasta de les pastures d’estiu del Roc Blanc, a la Molina, que s’havia d’haver realitzar el passat 30 de maig, però que al final es va anul·lar. En aquest indret, a cavall entre els termes municipals d’Alp i de Toses, han pasturat els darrers anys al voltant de 3.000 caps de bestiar de vaquí, oví i cabrum de ramats de transhumància que no saben que han de fer.

Quan semblava que la subhasta s’havia aturat i els ramats afectats, que provenen de comarques com el Ripollès, Berguedà, Osona, Garrotxa, Alt Penedès, Garraf i Terra Alta, podien pujar a pasturar al Roc Blanc com fa més de 80 anys que fan des de juny fins que arriba el temps de neu, ara se’ls ha informat que dilluns es farà el procediment amb concurrència pública d’ofertes.

L’organització agrària ha assenyalat que “no entenem aquesta manera d’actuar de FGC, propietària de l’estació de la Molina. Pensem que les coses no es fan així, no es pot dir d’un dia a un altre a un senyor de la Terra Alta o del Garraf que no pot portar el seu ramat on sempre”. 

Per tot això i com ja va fer a finals de maig ASAJA reclama a FGC, i per extensió al Govern català, que “s’aturi la subhasta de dilluns fins que els ramaders sàpiguen que fer amb el seu bestiar ja que són molts els animals afectats per aquesta mesura, i la desinformació segueix sent total, malgrat que ja es va haver d’anul·lar fa unes setmanes”.

ASAJA assenyala que “cada vegada hi ha menys pastors, i amb decisions com aquesta la Generalitat és carregarà els pocs que queden”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03 o Sebastià Cunill: 608 74 66 64

 

Barcelona, 1 de juliol de 2016