DSCN4394Un grup de ramaders de la sectorial de la llet d’ASAJA, encapçalats pel seu president Josep Ribas i la presidenta de l’organització Rosa Pruna, han lliurat al director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura (DAAM) de la Generalitat, Jordi Sala, un document amb una sèrie de demandes degut a la difícil situació per la qual estan passant, en un moment de desaparició de les quotes lleteres, els preus baixos als quals se’ls està pagant la llet i amb la pèrdua considerable d’explotacions durant les darreres tres dècades en les que s’ha passat de 6.000 a 700 granges lleteres a Catalunya.

La primera de les demandes al Departament d’Agricultura és “la defensa del sector lleter a Catalunya establint una assegurança per garantir un preu digne com ha fet la Conselleria d’Agricultura de Castella i Lleó mitjançant el Programa de Desenvolupament Rural (PDR)”.

Així mateix, ASAJA reclama al DAAM que faci les accions oportunes davant del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per a que els diners de les sancions a 15 indústries lleteres imposat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència “retornin al sector lleter, doncs són veritablement seus”.

Dificultats per saber que es cobrarà

La sectorial de la llet d’ASAJA va lliurar aquestes demandes al director general de Desenvolupament Rural a la finalització de la jornada sobre la Política Agrària Comuna (PAC) realitzada per l’organització agrària, i en la qual Sala va fer la cloenda. Jordi Sala va dir sobre la Declaració Única Agrària (DUN), que ja es pot presentar fins el 15 de maig, en un any en que s’ha posat en marxa la nova PAC per al període 2015-2020, que “en aquests moments és difícil saber què cobrarà i quan cada agricultor i ramader. Penso que serà un acte de fe saber el que cobrarà cadascun”. Per afegir que “serà un any complicat i no sabem com acabarà tot, a més amb eleccions aquí i allà”, referint-se a les autonòmiques  catalanes i les que es faran a nivell estatal.

Anteriorment, Antonio Solares, cap del Servei de Coordinació d’Ajuts i Registres del DAAM va explicar als assistents les novetats pel que fa als nous ajuts directes i els drets de pagament base de la nova PAC, i va respondre a tots els dubtes que se li van plantejar, que van ser molts.

Per la seva part, l’alcalde Granollers, Josep Mayoral, va defensar, a igual que havia fet l’any passat, “la importància de les vostres produccions, i que ens demaneu a les diferents administracions taules per a que el diàleg flueixi. Aquest diàleg és el que ens farà més forts a tots”.

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, també va parlar de les “incerteses” d’aquest any amb la DUN, i va comentar altres temes que preocupen al sector agrari com els canvis en la normativa de les dejeccions ramaderes.

Aquesta jornada també va servir per a que el nou Cap de l’Oficina Comarcal del DAAM al Vallès Oriental, Àngel Ruiz, es donés a conèixer; per a que Vicenç Paredes de l’empresa Omni Enviro presentés el sistema que ofereix un estalvi en la despesa d’aigua; el ramader i soci d’ASAJA, Antoni Banús, la planta de tractament integral de purins en un trailer itinerant que la seva empresa ha construït, i l’acord que el Banc de Santander ha signat amb ASAJA.

Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 2 de març de 2015