El sector lleter d’ASAJA ha criticat les condicions que les indústries lleteres estan imposant als ramaders catalans, coincidint amb el final de les quotes el 31 de març, als quals els estan baixant els preus que els paguen per la llet per la pressió de la gran distribució i, a més, els limiten la producció un 10% de la que feien fins ara.
L’organització agrària ha recordat que durant 30 anys les quotes lleteres han estat com un “corsé” imposat i pagat pels propis ramaders. Per a ser més competitius els ramaders han hagut de comprar quota durant tots aquests anys, havent-se carregat de crèdits i endeutat el seu patrimoni.
Demanen més defensa del sector lleter
Per aquest motiu ASAJA demana a les administracions estatal i catalana que vetllin “per un sector que sempre ha fet els deures, i que la indústria no segueixi fent de les seves, amb total impunitat i ofegant al ramader”.
Tots aquests temes van sortir a la sectorial de la llet d’ahir on no hi va ser present cap representant de la indústria.
ASAJA ha tornat ha posar sobre la taula dues de les seves reivindicacions. Una és que hi hagi una assegurança amb un fons mutual per quan el preu de la llet estigui per sota del preu dels costos de producció. Aquest fons el té Castella i Lleó, però utilitzant diners del PDR, mentre que per Catalunya l’organització agrària vol que “sigui com als Estats Units, que ho cobren mitjançant una taxa per la llet que entra de fora”.
L’altra demanda és que la multa de 88 milions que Competència ha imposat a les indústries lleteres retorni al sector “que és a qui li corresponen, tot i que també es pot destinar al fons mutual esmentat anteriorment”.
ASAJA espera que aquestes mesures serveixin per a que no es perdin més explotacions a Catalunya, que hi hagi un vertader teixit productiu i que “es pugui produir el 100% de la llet que es consumeix aquí, quan ara s’estava al 50% per culpa de les limitacions que teníem de la quota lletera”.
Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03
Barcelona, 1 d’abril de 2015