El sector lleter d’ASAJA ha treballat perquè, per primera vegada, els contractes de la llet entre els ramaders i la indústria siguin obligatoris com a mínim d’un any. A més, segons aquests contractes fixats pel Ministeri d’Agricultura, si el ramader vol deixar una indústria determinada ha d’avisar amb dos mesos d’antelació a l’administració de la seva decisió.
ASAJA ha realitzat aquesta valoració a la sortida de la reunió convocada per la interprofessional del sector lleter INLAC i el Departament d’Agricultura per parlar dels nous contractes amb les indústries làcties.
La presidenta de l’organització agrària, Rosa Pruna, ha manifestat que “penso que s’ha fet una bona feina ja que un temps enrere hi havia moltes indústries que volien deixar els ramaders amb contractes de tres mesos, i ara això no serà possible”.
En canvi, com a negatiu afirma que “veiem que la distribució que fa un joc dolent de vendes a pèrdues sempre queda fora de complir amb obligacions”. Tot i això, “hi ha Comunitats Autònomes que han multat aquesta pràctica de la gran distribució, però Catalunya ni les han multat, ni ha fet res per evitar-ho”.
Per al president de la Sectorial de la llet d’ASAJA, Josep Ribas, la nova normativa “és coixa, ja que, per exemple, una cadena de distribució alemanya està portant llet de Portugal a 0,29 cèntims, es a dir per sota preu de cost, i qui regula això, doncs ningú. Un per l’altre ningú fa res al respecte, i el que sempre rep és el ramader”.
Per a més informació trucar a Josep Ribas (president de la sectorial de la llet d’ASAJA): 648 22 62 57 o a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03
Barcelona, 30 d’abril de 2015